Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Το ποίημα «Η σονάτα του σεληνόφωτος», ένα από τα πιο γνωστά και ευρύτατα διαδεδομένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, μια σύνθεση μεγίστης ευαισθησίας και υψίστου ποιητικού κάλλους, γράφτηκε στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 1956, και τον ίδιο χρόνο εκδόθηκε σε τεύχος στον τόμο Τέταρτη διάσταση, ο δε Γιάννης Ρίτσος τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Στη σκηνή, το εμβληματικό έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή παρουσιάζεται με τη μορφή ενός μονολόγου – κατάθεση ψυχής της ηρωίδας  που υποκινείται από την παρουσία στο χώρο ενός νέου άνδρα  ο οποίος παραμένει καθ’ όλη την διάρκεια του έργου βουβός και απαθής υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών.

Βασικό θέμα η καταλυτική δράση του χρόνου και των συνεπειών του σε όσους δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν. Άλλα θέματα που θίγονται στο έργο είναι η φθορά, η μοναξιά, η ελευθερία, ο έρωτας, η καταπίεση της γενετήσιας ορμής, ο θάνατος, η ποίηση και βέβαια ο άνθρωπος ως κοινωνική ύπαρξη. (tospirto.net)

To Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στις 21:30,  θα έχουμε την τιμή να απολαύσουμε το ερωτικό αριστούργημα του Γ. Ρίτσου στο πολιτιστικό καφενείο Μπεντρεντίν.

Ερμηνεία: Βάγια Γκιζάνη.

Διάρκεια 60 λεπτά

 

Advertisements

Σχολίασε ελεύθερα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s