Κάποια συμπεράσματα για τη γιορτή σπόρων…

Την Κυριακή 22 Μαϊου το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η διήμερη γιορτή παραδοσιακών σπόρων, που διοργανώθηκε στο χώρο του καφενείου του Μπεντρεντίν. Παρά την έντονη κακοκαιρία, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και η γιορτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Όσοι παρευρέθηκαν στο καφενείο το Σάββατο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύντομες παρουσιάσεις στα δύο εργαστήρια κεραλοιφής και φυσικής δόμησης,  που πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια φίλων του χώρου στο εξωτερικό μέρος του καφενείου. Μετά το πέρας των εργαστηρίων μουσικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία έκλεισαν τη βραδιά με jazz ρυθμούς.

Το μεσημέρι της Κυριακής, λίγο μετά τις 12, ξεκίνησε η ομιλία του Καθηγητή Αριστοτέλη Παπαγεωργίου, πάνω στη σημασία και την ανάγκη για τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών. Τονίσθηκε η προσαρμοστικότητα αυτών των ποικιλιών στην κάθε περιοχή και οι μικρότερες απαιτήσεις τους σε σχέση με τους εμπορικούς σπόρους και υβρίδια.

Στη συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία, πολλοί ερασιτέχνες παραγωγοί επισήμαναν πως οι ντόπιες ποικιλίες έχουν καλύτερη γεύση και μπορούν να ανταγωνισθούν ακόμη και τους εμπορικούς σπόρους, σε μικρή κλίμακας παραγωγή. Γεωπόνοι και παραγωγοί που συμμετείχαν ανέφεραν και το τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον για την διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων, καθώς το γεννετικό τους υλικό βοηθά στη βελτίωση και την εξέλιξη της επιστήμης.

Δεν έλειψε, φυσικά, και η αναφορά στην έντονη επιδίωξη των εταιρειών, μέσω νομοθετικών διατάξεων, να ελέγξουν όλη την παραγωγή και μέσω αυτής τα τρόφιμα. Αυτή η προσπάθεια γίνεται αυτήν την εποχή εντονότερη με τη συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών, για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), οπότε και τονίσθηκε η τεράστια σημασία της παρουσίας του κινήματος για την αποτροπή μιας τέτοιας συμφωνίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν συμβολικά φυντάνια από ντόπιες, και όχι μόνο, ποικιλίες στο κοινό, με την υπόσχεση του χρόνου να υπάρξει και πάλι συμμετοχή από όλους στην γιορτή, ώστε να διαδοθούν οι παραδοσιακοί σπόροι ελεύθερα, χωρίς τον έλεγχο των εταιρειών.

Διαβάστε ακόμα:

…για τους σπόρους

 – http://www.peliti.gr/

 – https://diktyodryades.wordpress.com/

http://perka.org/

…για τη διατλαντική συμφωνία

– http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/

 – http://www.thepressproject.gr/mou/index.php?aid=87619

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

fotos by rania & costas

 

Advertisements

Σχολίασε ελεύθερα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s