Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

από την ομάδα μελέτης φεμινισμού…

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών «γιορτάζεται» στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, όπου ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Στόχος της καθιέρωσής της είναι η ανάδειξη και η ευαισθητοποίηση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος σε όλο τον πλανήτη, καθώς και η ενημέρωση ώστε να καταπολεμηθεί αυτό το βίαιο φαινόμενο. Μάλιστα, μετά την δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ (πολιτικές ακτιβίστριες στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1960) με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο, η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτού γεγονότος.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στην κουλτούρα, στην εθνικότητα, στη γλώσσα, στη θρησκεία, στο χρώμα στη κοινωνικο-οικονομική τάξη.

Οι κακοποιημένες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια, εφόσον η απειλή της ίδιας της ζωής τους μέσα από τον φόβο και την χειραγώγηση τις κάνει σχεδόν αδύναμες να μιλήσουν και να κυνηγήσουν την δικαίωσή τους ακόμη και στις χώρες που τις στηρίζουν με νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης να παραμένουν στο σκοτάδι…

Αν και οι μορφές της βίας κατά των γυναικών ποικίλουν, οι κυριότερες ανάγονται στις εξής:

Σεξουαλική βία: εξαναγκασμός σε σεξουαλική συνεύρεση που συνήθως συνοδεύεται και από τις άλλες δύο μορφές βίας.

Σωματική βία: πράξεις που γίνονται με σκοπό την πρόκληση πόνου ή τον τραυματισμό, με διακυμάνσεις από ένα απλό χαστούκι μέχρι σοβαρό τραυματισμό και από πειρα ανθρωποκτονία.

Ψυχολογική ή συναισθηματική βία: εξύβριση και λεκτική κακομεταχείριση, με σκοπό την πρόκληση όχι μόνο φόβου αλλά και εξάρτησης (οικονομικής, ψυχολογικής) λόγω της ταπείνωσης που αισθάνεται το θύμα, έτσι ώστε ο θύτης να έχει τον πλήρη έλεγχο της κοινωνικής ζωής του θύματος.

Με αφορμή την ημέρα αυτή η ομάδα μελέτης φεμινισμού διοργανώνει στο Μπεντρεντίν μία ακόμα συνάντηση στις 25/11 στις 19.30, με κύριο θέμα συζήτησης το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα προβληθούν θεματικές ταινίες μικρού μήκους.

Η ημέρα αυτή είναι απλά μια αφορμή για να βρεθούμε, να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε.

Για εμάς κάθε μέρα είναι η ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών!

η ομάδα μελέτης φεμινισμού συζητά στο Μπεντρεντίν κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα στις 19.30

Advertisements

Σχολίασε ελεύθερα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s