«Πραξικοπήματα» και Ευρωπαϊκές Πολιτικές

Στο γεμάτο κόσμο Μπεντρεντίν παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου το ντοκυμαντέρ This is not a coup σε σκηνοθεσία του Άρη Χατζηστεφάνου, παρουσία μάλιστα του ίδιου του δημιουργού του. Ο δημιουργός των Debtocracy , Catastroika και Fascism Inc. στη νεά δουλειά του καταπιάνεται με το ευρώ και τη χρησιμοποίηση του ως πολιτικό εργαλείο καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης. Με το, γνωστό πια, οξύ και διεισδυτικό βλέμμα του, ο Άρης Χατζηστεφάνου εντυπωσίασε και το κοινό της Ορεστιάδας, παρουσιάζοντας τις μεθοδευμένες πιέσεις που δέχονται οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης με όχημα το ίδιο το ευρώ προκειμένου να υπακούσουν στις διαταγές των ευρωπαικών ελίτ.

dsc_0094

Με κυρίαρχο όργανο πλέον την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και την Φρανκφούρτη, η οποία αντικαθιστά την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες, και χρησιμοποιώντας την παροχή ρευστότητας ως μοχλό πίεσης η ευρωπαική ολιγαρχία καταπάτησε τα συντάγματα των χωρών της ευρωπαικής περιφέρειας, υποβάθμισε δραματικά το βιοτικό τους επίπεδο και σε πλειάδα περιπτώσεων ανεβοκατέβασε κυβερνήσεις κατά βούληση αναλόγως του βαθμού υποταγής τους. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος αποδεικνύεται ότι η εργαλειακή αυτή χρήση του νομίσματος συνιστά βασικό δομικό στοιχείο της λειτουργίας της ίδιας της ευρωζώνης με δραματικές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες τις οποίες υφίστανται οι λαοί της Ευρώπης επί σειρά ετών.

dsc_0099

Την ολοκλήρωση της προβολής ακολούθησε συζήτηση του κοινού με τον δημιουργό. Το εντυπωσιακό υλικό που συγκέντρωσε ο Άρης Χατζηστεφάνου κατά την παραγωγή και δεν μπόρεσε να παρουσιαστεί στο ντοκυμαντέρ, λόγω περιορισμών στην χρονική διάρκεια, του έδωσε τη δυνατότητα να απαντήσει σε πλήθος ερωτήσεων και τοποθετήσεων σχετικά με το θέμα του ντοκυμαντέρ, διαδικασία η οποία εξελίχθηκε σε έναν έντονο και παραγωγικό διάλογο που κράτησε κάτι παραπάνω από δυο ώρες. Τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την ύπαρξη μιας τέτοιας στρατηγικής εκ μέρους των προοδευτικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

dsc_0113

Σχολιάστηκαν εκτενώς οι πιθανές συνέπειες της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, καθώς επίσης και η εκτεταμένη εκστρατεία τρομοκράτησης της ευρωπαικής κοινής γνώμης σε περίπτωση υλοποίησης της επιλογής της εξόδου. Προβλημάτισε μάλιστα έντονα η δυνατότητα διαχωρισμού της στρατηγικής αυτής από την ακροδεξιά ρητορεία που φαίνεται πως βρίσκεται πρόσκαιρα σε άνοδο στην Ευρώπη, δεδομένου ότι τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα κοιτούν αμήχανα και τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ευρωπαική ένωση προκειμένου να αποφύγουν την ταύτιση με τις εθνικιστικές παρατάξεις.

dsc_0118

Είναι, πλέον, φανερό ότι οι καταστρεπτικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης δεν είναι απλώς αποτέλεσμα είτε <<παιδικών>> ασθενειών που διορθώνονται, είτε της διαφθοράς λίγων άπληστων αξιωματούχων. Η απαξίωση της Δημοκρατίας συνιστά προυπόθεση και όχι συνέπεια του κοινού νομίσματος. Το This is not a coup απέδειξε ότι αυτό που βιώσαμε δεν είναι μια συγκυριακή εκτροπή, δεν είναι απλώς ένα πραξικόπημα, απέδειξε ότι αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του συστήματος.

Advertisements

Σχολίασε ελεύθερα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s