Στην τελική ευθεία το 6ο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό φεστιβάλ Ορεστιάδας.

Με μια ακόμη δραστηριότητα, αυτή του καθιερωμένου φεστιβάλ, κορυφώνεται η προσπάθεια νέων και εργαζόμενων της πόλης, να συμβάλλουν στην διάνθιση ενός άλλου τοπίου για την κοινωνία και τον κόσμο. Εφτά συνεχόμενα χρόνια, το ζωντανό αυτό κομμάτι της περιοχής πραγματοποιεί δραστηριότητες, κινήσεις και ενέργειες θέλοντας με συνέπεια να αναδείξει έναν άλλο εφικτό δρόμο ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

Από την αφετηρία λοιπόν της προσπάθειας το 2010, και ακατάπαυστα όλα αυτά τα χρόνια, με την διοργάνωση των φεστιβάλ και άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων καταφέραμε να συγκροτήσουμε ένα δυναμικό που ‘ εργάζεται ‘ πάνω σε τοπικές και κεντρικές αναζητήσεις – παρεμβάσεις.

Μέσα στην διαδρομή αυτών των εφτά χρόνων και των πέντε φεστιβάλ, ‘χαρτογραφήσαμε’ τον ρόλο και τον προορισμό της ακροδεξιάς και παρουσιάσαμε την ιστορική τους προέλευση σημειώνοντας τον διαχρονικό σκοπό τους να βρίσκονται απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Αναδείξαμε, επίσης, τις ανάγκες προσφύγων και μεταναστών και μελετήσαμε τις αιτίες που κάνει αυτόν τον κόσμο της εκμετάλλευσης να μετακινείται. Υπογραμμίσαμε την αρνητική πραγματική και ‘σημειολογική’ κατασκευή του φράχτη και την υπολειτουργία των δομών υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όλα αυτά τα χρόνια.

Πολιτιστικά, όλη την προκείμενη περίοδο, τα φεστιβάλ συμπύκνωναν μια άλλη κουλτούρα, όπου οι μπάντες και οι καλλιτέχνες υποστήριζαν πρακτικά, κοινωνικά και πολιτικά την λειτουργία του φεστιβάλ. Η πραγματοποίηση τους γινόταν με την απαραίτητη οικονομική ανεξαρτησία και την ζωντανή συμμετοχή των ανθρώπων της συνέλευσης. Η οικονομική αυτοτέλεια του φεστιβάλ παραμένει μόνιμη και διαρκής υποχρέωση.

Φέτος, εκτιμήσαμε, μπαίνοντας στην τελευταία ευθεία υλοποίησης του, να επικεντρωθούμε στο θέμα της βαρβαρότητας που επεκτείνεται στην « ψυχική υγεία» και στις δομές της. Θα θέσουμε ανοιχτά και εμπεριστατωμένα το ζήτημα της σύνδεσης διαταραχών – κοινωνικού αποκλεισμού, θα ψηλαφήσουμε τις προοπτικές αντιμετώπισης των ψυχικά ‘ασθενών’ στον άξονα της μη ‘διατεταγμένης’, κυρίαρχης λογικής.

Σας περιμένουμε όλους, στο 6ο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό φεστιβάλ.
Σάββατο 27 Μαΐου, στον χώρο του Πανεπιστημίου, στην Ορεστιάδα.

Advertisements

Σχολίασε ελεύθερα

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s