Το καφενείο

Το συνεργατικό καφενείο-παντοπωλείο «Μπεντρεντίν» βρίσκεται στον πεζόδρομο Σεύθη Α’ 6 στην πόλη της Ορεστιάδας. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 12.30 το βράδυ (Κυριακή μέχρι Πέμπτη) και έως τις 2.00 το βράδυ κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Η δημιουργία του χώρου ήταν αποτέλεσμα της προσωπική εργασίας των μελών του συνεταιρισμού καθώς και της συμβολής πολλών φίλων και αλληλέγγυων με τις εργασίες να διαρκούν 4 μήνες. Πολλά από τα αντικείμενα μέσα αλλά και έξω από τον χώρο έχουν δωριστεί από κοντινούς μας ανθρώπους, ανθρώπους που μας στήριζουν καθ’όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος μέχρι τώρα αλλά και από αγαπημένους θαμώνες. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή αλλά και η μελλοντική μορφή του είναι και θα είναι προϊόν της συνεχούς αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που στέκονται πλάι μας.

Τα μέλη είναι αυτά που λειτουργούν το καφενείο σε καθημερινή βάση με εναλλαγή βαρδιών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας ξεφεύγει από το παραδοσιακό πλαίσιο εργαζόμενου-πελάτη, δεδομένου ότι προσπαθούμε κάθε ένας και καθεμία που μας στηρίζουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στη λειτουργία του χώρου και να ικανοποιούν αυτόνομα τις ανάγκες τους εντός αυτού στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται στο χώρο καθορίζονται από τις ανάγκες συντήρησής του, αφαιρώντας από τη λειτουργία του το κέρδος ως αυτοσκοπό.Έχουμε πάντα κατά νου το καφενείο να είναι προσβάσιμο σε όλους ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Κομμάτι αυτής της λογικής είναι και ο Καφές Που Περιμένει.

Το καφενείο-παντοπωλείο Μπεντρεντίν μέχρι και τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο αποτελεί το πρώτο μέσο παραγωγής του συνεταιρισμού, ωστόσο ελπίζουμε σύντομα να πάψει να είναι και το μοναδικό.